Fysiotherapie

Wat doet een fysiotherapeut nou precies?

Iedereen kent wel iemand die naar de fysiotherapeut is geweest. En dat fysiotherapie met lichamelijke klachten te maken heeft weet u ongetwijfeld ook wel. Maar wat doet een fysio nou eigenlijk precies en met welke klachten gaat u naar de fysiotherapeut? Paramedische Praktijk Balkbrug geeft daar in deze blog antwoord op.

Wanneer gaat u naar de fysio?
Fysiotherapie is een methode om lichamelijke klachten te behandelen die te maken hebben met beweging. Denk hierbij aan:

  • Verminderde bewegingsmogelijkheden na een operatie. Fysiotherapie helpt u te revalideren na een operatie, waarbij het doel is uw spierkracht te vergroten en uw functionele beweging en houding te verbeteren.
  • Sportblessures. De fysiotherapie helpt u goed en snel te herstellen van een blessure, zodat u zo snel mogelijk weer kunt sporten zonder uw klachten te verergeren.
  • Klachten door overbelasting. Repetitieve bewegingen, eenzijdige belasting en een verkeerde houding kunnen lichamelijke klachten veroorzaken. Uw fysiotherapeut geeft u advies en oefeningen om uw klachten te verlichten en in de toekomst te voorkomen.
  • Chronische klachten aan het bewegingsapparaat. Sommige aandoeningen, zoals artrose, kunnen helaas niet verholpen worden met een medische ingreep. Fysiotherapie kan dan wel helpen om pijn te verminderen en beter te leren bewegen.

Als u zich in een van bovenstaande punten herkent, kan fysiotherapie mogelijk uitkomst bieden voor uw klachten.

Wat kunt u verwachten van een fysiotherapeutische behandeling?
Als u niet bent doorverwezen door uw huisarts of een andere medische specialist, begint fysiotherapie altijd met een uitgebreid gesprek over uw klachten. U bespreekt bovendien de mogelijke oorzaak van uw klachten en welke resultaten u hoopt te bereiken. De fysiotherapeut gebruikt dit gesprek om te bepalen of fysiotherapie inderdaad geschikt voor u is. Vervolgens zal hij of zij u lichamelijk onderzoeken. Hierbij wordt natuurlijk gekeken naar het lichaamsdeel waar u last van heeft, maar ook hoe dit uw houding en beweging beïnvloedt.

Aan de hand van deze bevindingen stelt uw fysiotherapeut een behandelplan op. Een fysiotherapeutisch behandelplan wordt altijd op uw persoonlijke situatie aangepast en kan er dus verschillend uitzien voor mensen met vergelijkbare klachten. Oefeningen vormen een belangrijk onderdeel van de behandelingen. U voert deze oefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut uit tijdens de behandelingen en u krijgt daarnaast vaak 'huiswerk' om ook zelf thuis oefeningen te blijven doen. Ook zal de fysiotherapeut u adviseren over bijvoorbeeld uw houding en/of een betere manier van bewegen.

Moet u doorverwezen worden door uw huisarts?
Nee, u hoeft niet doorverwezen te worden voordat u bij de fysiotherapeut terechtkunt. Als u denkt dat fysiotherapie uw klachten kan helpen verlichten, kunt u zelf een afspraak maken. Tijdens de intake bespreekt u uw klachten en onderzoekt de fysiotherapeut het betreffende lichaamsdeel. Aan de hand hiervan bepaalt de fysiotherapeut of fysiotherapie inderdaad geschikt voor u is of dat u toch beter naar uw huisarts kunt gaan.

Wilt u bespreken of fysiotherapie uitkomst kan bieden bij uw klachten en woont u in regio Balkbrug? Maak nu een afspraak voor een intakegesprek bij Paramedische praktijk Balkbrug.

0
Feed

Schrijf een reactie