Manuele fysiotherapie in vergelijking met andere vormen van therapie

Heeft u moeite met of pijn bij het bewegen, en denkt u eraan naar de fysiotherapeut te gaan? Het kan lastig zijn om te weten welke vorm van therapie het meest geschikt voor u is. Paramedische Praktijk Balkbrug in de gemeente Hardenberg geeft u graag meer informatie over manuele fysiotherapie en de verschillen met reguliere fysiotherapie en osteopathie. Lees snel verder!

Wat houdt manuele fysiotherapie in?
Fysiotherapie heeft als doel om klachten aan uw bewegingsapparaat te verminderen of zelfs permanent te verhelpen. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie van oefeningen, ondersteunende hulpmiddelen en advies. Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, waarbij de werking van de wervelkolom centraal staat. De manueel therapeut is speciaal opgeleid om ook de oorzaak van complexe klachten te vinden en deze klachten te verhelpen.
De manueel therapeut zal tijdens de behandeling uw spieren en gewrichten met de hand mobiliseren en manipuleren. Een mobilisatie houdt in dat een lichaamsdeel bewogen wordt. Een manipulatie staat ook wel bekend als 'kraken': in de eindstand van een mobilisatie geeft de therapeut een korte drukimpuls, waarbij een knappend geluid kan optreden. Dit voelt vaak een beetje vreemd, maar doet meestal geen pijn.


Manuele therapie wordt met name toegepast om rug-, heup-, nek-, schouder- en kaakklachten op de korte termijn te verlichten. Ook als u last heeft van een tenniselleboog of duizeligheid als u uw nek beweegt, kan manuele therapie uitkomst bieden. Voor resultaten op de lange termijn wordt manuele therapie meestal gecombineerd met andere vormen van therapie, zoals oefentherapie.


Wat is het verschil met reguliere fysiotherapie?
Samengevat is manuele therapie dus een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op klachten omtrent de wervelkolom. Anders dan bij fysiotherapie maakt de manueel therapeut gebruik van manipulaties. De behandeling geeft vaak meteen verlichting, maar wordt meestal gecombineerd met andere behandelvormen om ook op de lange termijn goede resultaten te bieden.


Wat is het verschil met osteopathie?
Manuele therapie is voortgekomen uit de osteopathie en maakt hier dus eigenlijk deel van uit. Het voornaamste verschil is dat manuele therapie zich alleen met de gewrichten bezig houdt, terwijl osteopathie van toepassing kan zijn op het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel en het zenuwstelsel. Osteopathie heeft dus een holistische aanpak, waarbij uw lichaam als één geheel wordt behandeld. De manueel therapeut pakt juist gericht uw klachten aan.
Wilt u meer weten over de verschillen tussen manuele therapie, algemene fysiotherapie en osteopathie, en bespreken welke soort behandeling (of combinatie van behandelingen) het meest geschikt zal zijn voor uw klachten? Neem vrijblijvend contact op met Praktijk Balkbrug in de gemeente Hardenberg.

0
Feed

Schrijf een reactie