Bekkenproblemen

Fysiotherapie bij bekkenproblemen

Heeft u last van uw bekken? Dan bent u absoluut de enige niet. Bekkenbodemklachten, zoals incontinentie, verzakking en pijn in het bekken, komen veel voor en kunnen in de meeste gevallen goed behandeld worden met fysiotherapie. Paramedische Praktijk Balkbrug vertelt u graag meer over de klachten die tekenen zijn van bekkenbodemproblemen en wat u van een behandeling bij de bekkenfysiotherapeut kunt verwachten.

Voor wie is bekkenfysiotherapie geschikt?

Bekkenfysiotherapie is geschikt voor iedereen die bekkenbodemproblemen heeft. Veel vrouwen hebben tijdens en na een zwangerschap klachten rond het bekken, maar ook een ongeval of overbelasting kan bekkenbodemklachten veroorzaken. Ook vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest, mannen en kinderen kunnen dus te maken krijgen met bekkenproblemen.

Uw bekkenbodemspieren spelen een grote rol in uw dagelijks leven en zijn van essentieel belang bij het toiletgebruik en tijdens geslachtsgemeenschap. Zowel zwakke bekkenbodemspieren en bekkeninstabiliteit als overactieve bekkenbodemspieren kunnen tot klachten leiden. Voorbeelden van bijbehorende klachten zijn:
  • Ongewild urineverlies en/of moeite met het ophouden van ontlasting (stressincontinentie)
  • Een constante aandrang om naar de wc te gaan (urge-incontinentie)
  • Moeite met uitplassen en/of het geheel legen van de darmen
  • Een gevoel van verzakking en aambeien
  • Pijn in het bekken, het schaambeen, het stuitje, de onderbuik, rond de anus en geslachtsdelen
  • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap en erectieproblemen

Wat houdt fysiotherapie bij bekkenklachten in?
Bovenstaande klachten zijn bijzonder vervelend, maar u hoeft zich er absoluut niet voor te schamen! Bekkenbodemproblemen kunnen in de meeste gevallen goed verholpen worden met fysiotherapie. Eerst zal uw fysiotherapeut uw bekkenbodem onderzoeken met speciaal hiervoor ontwikkelde apparatuur om de activiteit van uw bekkenbodemspieren te meten.
De behandeling wordt aan de resultaten en uw persoonlijke situatie aangepast, en bestaat gewoonlijk uit een combinatie van advies, oefentherapie en eventueel hulpmiddelen. Zo leert u uw bekkenbodemspieren beter te ontspannen en aan te spannen, en krijgt u advies over het juiste toiletgedrag, de beste houding, gezonde eet- en drinkgewoontes en het op de juiste manier belasten van uw bekken.

Hoe kunt u doorverwezen worden?
Net als bij andere vormen van fysiotherapie kunt u door uw huisarts doorverwezen worden voor bekkenfysiotherapie. Als u zich in de hierboven geschreven klachten herkent, kunt u echter ook zonder verwijzing een afspraak maken bij Paramedische Praktijk Balkbrug voor fysiotherapie bij bekkenproblemen.
Wilt u meteen een afspraak maken voor bekkenfysiotherapie in Balkbrug? Aarzel dan niet contact op te nemen.

0
Feed

Schrijf een reactie